Archief | augustus 2013

Gabby Kleinen lid Orde Oranje-Nassau

Gabby Kleinen, 72 jaar, uit Eygelshoven is benoemd tot lid in de Orde van Oranje/Nassau. De uitreiking vond plaats in de grote kerk van de H. Joannes de Doper te Eygelshoven, ter gelegenheid van de viering van het Joannes de Doperfeest te Eygelshoven.

Gabby Kleinen is langdurig en intensief betrokken (geweest) bij diverse plaatselijke organisaties die activiteiten ontplooien op kerkelijk gebied.

Van 1964 tot 1979 was hij secretaris van de parochieraad van de H. Joannes de Doperkerk en van 1981 tot 1997 secretaris van het kerkbestuur van H. Joannes de Doperparochie in Eygelshoven.

Ook is Kleinen sinds 2001 voorzitter van het Gemengd Kerkelijk Zangkoor  St. Johannes en is hij nog altijd actief lid van de Stichting Gilde St. Jan en H. Pastoor van Ars.

Verder was hij voorzitter van de jaarkring, lid van de ouderraad van het Antonius Doctor College en (ambtelijk) secretaris van het Dekenale Centrum Kerkrade. Tevens was hij lid van de stuurgroep clustering van het dekenaat Kerkrade en secretaris van de dekenale en pastorale raad. Daarnaast verrichte hij onder meer administratieve werkzaamheden en ondersteunde hij de deken.

Worstelcompetitie KSV Simson weer van start

Op 7 september is de eerste thuiswedstrijd van KSV Simson in de worstelcompetitie tegen AC Mühlheim am Rhein. Simson zal ook dit jaar weer uitkomen in de Oberliga, dit is de hoogste klasse in de amateur worstelsport.

Daarboven is alleen nog de tweede en eerste Bundesliga. De Oberliga bestaat uit negen ploegen: RV Merken, TV Essen –Dellwig, TSG Herdecke, KSV Germania Krefeld, Oberforstbach / Raeren, AC Mühlheim am Rhein, RC Hürth, KSK Konkordia Neuss en KSV Simson.

De Oberliga is een zeer zware klasse, de doelstelling van Simson voor dit seizoen is dan ook om handhaving te bewerkstellen. Er zijn een tweetal nieuwe verenigingen in de Oberliga gekomen: AC Mühlheim am Rhein (gedegradeerd uit de 2e Bundesliga) en KSK Konkordia Neuss II  (gepromoveerd uit de Verbandsliga) De favorieten zijn AC Mühlheim am Rhein, RC Merken en TV Essen – Dellwig.

Het team van KSV Simson bestaat grotendeels uit de worstelaars die ook vorig seizoen actief waren. Maar het ziet er op papier toch sterker uit dan vorig seizoen doordat Rick Hamaker weer fit is en in de 120 kg klasse zal uitkomen. Ook kan er een worstelaar in de 55 kg klasse kan worden opgesteld.

Aanvang 18.00 uur voorafgaande aan iedere thuiswedstrijd van het eerste team worstelt de tweede team dat in de Bezirksliga West uitkomt.De aanvangstijd van de wedstrijden van het eerste team is 20.00 uur en vinden plaats in sporthal Baneberg.

Weer GPS-wandeltocht op zondag 15 september

Dankzij de ondersteuning van Welsun en Sport en Leisurepark, zijn bewonersvereniging Lauradorp, belangenvereniging Rimburg, Jeugdactiviteitengroep De Rimwormpjes en buurtbelangen Waubach alweer klaar voor de volgende GPS wandeltocht. Deze zal plaatsvinden op zondag 15 september.

De eerste groep gaat om 13.00 uur van start. Het thema dit jaar is ‘Bokkenrijders’ en de lengte van de wandeltocht is 6,1 km. U kunt erop rekenen dat de tocht, inclusief pauze, ongeveer twee uur gaat duren. De kosten zijn, net zoals vorig jaar, één euro per persoon. Dit is inclusief hapje en drankje. Omdat er op Duits grondgebied gewandeld wordt, is het raadzaam een identiteitsbewijs op zak te hebben. U kunt zich inschrijven tot en met 10 september. Daarna bent u te laat! Uiteraard zijn er, ook met deze tocht, weer leuke prijsjes te winnen!!

Inschrijven:

Voor Lauradorp bij Saskia 06-15159910

Voor Rimburg bij Lenie of Lia 045-5321607 of 045-5451703

Voor Waubach bij Miryam 045-5314434

Binnen zonder kloppen

Nicole halmansAls je vandaag de dag naar de dokter of de tandarts en ook nog wel naar andere hulpverleners wilt. bl;ijk je vaak niet op korte termijn aan de beurt te kunnen zijn. Oorzaak: onderbezetting is, personeel moet dubbel zo hard werken om het werk af te krijgen omdat omdat men het wegens bezuinigingen het werk met minder mensen moet zien te klaren.

Maar zelfs als je op bezoek wilt gaan bij familie of vrienden wordt er meteen een agenda erbij gehaald. De mensen hebben het druk, zowel thuis als op het werk.
Op die manier dreigen we elkaar voortdurend voorbij te hollen, daar komt het wel zo’n beetje op neer.

Het is nog niet zo lang geleden dat je zonder afspraak bij iemand binnenliep, daar welkom was en je desnoods een hapje kon meeëten – het leven was gewoon gemoedelijker.  Toen de gezinnen nog groter waren en iedereen was dag en nacht in touw was om de eindjes aan elkaar te knopen. Desondanks had men tijd voor elkaar.

Of die tijd ooit terug komt, ik denk het niet.

Laten we zuinig zijn op de mensen bij wie je nog altijd zonder kloppen binnen kunt komen voor een praatje zonder dat ze zich gestoord voelen of je weg gaan zitten kijken.

Dat zijn toch de leukste mensen, nog altijd.

Culinaire herfstwandeling Kiwani’s voor goed doel

Op zondag 6 oktober organiseert serviceclub Kiwanis Kerkrade/Landgraaf voor de elfde keer in successie een culinaire herfstwandeling door de mooie groengebieden van Kerkrade, Landgraaf en aangrenzende gebieden. De Kiwanis, die als doel hebben ‘serve the children of the world’, organiseren deze wandeling steeds voor een goed doel. De deelnemers wordt dus niet alleen een mooie herfstzondag bezorgd, maar zij dragen ook bij aan het lenigen van noden bij mensen die dat hard nodig hebben.

Bij de start in het DinoDome van GaiaZoo genieten de deelnemers eerst van een kopje koffie met een plakje cake, waarna zij aan een wandeling beginnen van zo’n 13 kilometer en waarbij zij tijdens een viertal pauzemomenten mogen genieten van een viergangenmenu. De afsluiting vindt plaats in het DinoDome met een zoet of hartig dessert, waarna  op het terras onder het genot van een pilsje of een lekker glas wijn en vrolijke muzikale klanken nog nagepraat kan worden.

De kosten voor deelname aan deze culinaire wandeling bedragen € 28,50 pp. En voor kinderen t/m 12 jaar € 8,00 pp. Men mag een voorkeur uitspreken voor een vertrektijd. Daarbij kan men kiezen uit de volgende tijden: 09.30 uur – 10.00 uur – 10.30 uur – 11.00 uur – 11.30 uur – 12.00 uur. De volgorde van binnenkomst van inschrijvingen bepaalt de mogelijkheid van deelname en van realiseren voorkeurtijd.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via een mail naar culinaireherfstwandeling@hotmail.com onder vermelding van naam, aantal volwassen deelnemers, aantal deelnemende kinderen en van een voorkeur vertrektijd.  Men kan ook schrijven naar: Culinaire herfstwandeling 2013, postbus 3044, 6401 DM Heerlen. De betalingen dienen uiterlijk 20 september  voldaan te zijn, en wel op rekeningnummer 612603393 van Kiwanis Kerkrade/Landgraaf o.v.v. culinaire herfstwandeling 2013. Pas na betaling en zonder bericht van over-inschrijving is de deelname definitief.

Biergartenfeest Residentie

Spaarclub De Residentie houdt op zondag 1 september voor de vierde maal op rij haar Biergartenfest met Schwenkgrille op het terras van Gemeenschapshuis De Residentie op de Abdissenlaan.

Fanfare Abdissenbosch zal hierbij vanaf 14.00 uur een luchtig concert verzorgen, waarna de L.B.D-band het stokje tot ongeveer 18.00 uur zal overnemen. De muzikale gaten, welke er ongetwijfeld zullen zijn, worden opgevuld door D.J.-John. De spaarclub nodigt iedereen uit zijn of haar smaakpapillen te laten verwennen en de oren te strelen. Deelnemen aan de BBQ kost € 8,00 (wel vooraf aanmelden tot vrijdag 30 augustus, tel: 045 – 531 29 26)

Voetbalcorner: prognose 8 september

De amateurs voetballen. Zo begon altijd het voetbalprogramma van de Limburgse radiozender. Zondag 8 september is het weer zover. De acht amateurclubs in Landgraaf en Eygelshoven kunnen weer aan de bak. In de Landgraaf Koerier proberen we u wekelijks op de hoogte te houden van de resultaten van onze teams.

In de 2e klasse speelt SVME uit Eijsden tegen Schaesberg. En Eijsden speelt tegen LHC. In de 3e klasse start SVN tegen RKASV uit het Maastrichtse Amby en speelt UOW02 tegen Voerendaal. In de 4e klasse neemt Kakertse Boys het op tegen Heksenberg en Partij treedt aan tegen Sylvia. In de 5e klasse begint Abdissenbosch tegen Schinnen en in Schimmert komt Rimburg in actie.

Schaesberg moet naar Eijsden om aldaar op bezoek te gaan bij de periodekampioen van de 3e klasse van vorig seizoen: SVME. De sportvereniging Mariadorp Eijsden is in 1935 opgericht en is de laatste jaren in een broederstrijd verwikkeld met de naburige voetbalvereniging Eijsden. De afkorting SVME wordt ook wel eens omschreven als Steeds Vooruit Met Eijsden omdat SVME de laatste seizoenen steeds actief is in de hogere KNVB klassen. Als periodekampioen heeft het team toch weer de stap naar de 2e klasse weten te bewerkstelligen.

Schaesberg zal te maken krijgen met een taaie tegenstander die vorig seizoen 41 keer scoorde. LHC gaat op bezoek bij de andere vereniging uit Eijsden, de vv Eijsden. Vorig seizoen eindigde vv Eijsden op plaats 7 in de 2e klasse en wist 48 keer te scoren. LHC dient dus zeer waakzaam te zijn.

SVN gaat na de degradatie uit de 2e klasse thuis van start tegen RKASV uit Amby. RKASV eindigde vorig seizoen op plaats 4 en scoorde 30 keer. UOW’02 speelt thuis tegen Voerendaal. De club uit Voerendaal eindigde op de 8e plaats en scoorde maar liefst 39 keer. Oppassen geblazen dus voor de mannen uit Waubach.

Kakertse Boys ontvangt de mannen van de Heksenberg. De Heksenbergers hangen verhuisperikelen boven het hoofd en zullen hun huid zo duur mogelijk verkopen. Oppassen Kakert. Sylvia, vorig seizoen een laagvlieger in de 4e klasse wil dit seizoen uit een ander vaatje tappen. De mannen uit Partij zullen proberen Sylvia goed partij te geven. Spannend.

Abdissenbosch krijgt degradant Schinnen op bezoek en zal alle zeilen bij moeten zetten om de punten in eigen huis te houden. Rimburg dat vorig seizoen met een fabuleuze eindsprint dreigende degradatie wist te ontkomen zal in Schimmert laten zien dat de stijgende lijn van vorig seizoen doorgetrokken zal worden.

Thema-avond veiligheid in de buurt op ‘t Eikske

Verenigingen uit het Eikske organiseren in het kader van ‘Samen voor elkaar in de buurt Eikske’ een thema-avond over veiligheid in onze buurt. Dat gebeurt op  10 september om 19.00 uur in het Noaberhoes in de Piet Heinstraat 2 in het Eikske.

De politie komt een toelichting geven over de wijze waarop u een inbraak in uw huis kunt voorkomen, geeft uw tips hoe u ongewenste personen buiten de deur kunt houden en welke taken de wijkagenten in de buurt hebben.

De jongerenwerkers van Welsun leggen uit op welke wijze zij vorm geven aan de opvang van jeugd en jongeren.

De wijkcoördinator van de gemeente en de buurtopbouwwerker leggen uit wat zij samen met u kunnen doen om de leefbaarheid te bevorderen in de wijk.

Na afloop kunt u desgewenst nog in een persoonlijk gesprek gaan met  vertegenwoordigers van de organisaties en verenigingen.

De organisatie stelt vooraf aanmelden op prijs. Dat kan telefonisch op 045-5323636 of per mail gerard.mol@welsun.nl

Tweedaagse rommelmarkt Scouting St Tarcisius

Op 14 en 15 september houdt Scouting St Tarcisius Landgraaf vanaf 10.00 uur weer haar bekende jaarlijkse tweedaagse rommelmarkt op de hoek Kremerslaan / Kleikoelenweg in Nieuwenhagen.

Wij nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen op onze rommelmarkt, waar u wellicht iets voor een spotprijsje vindt waar u allang naar zocht.

Of geniet van een lekker stukje zelf gemaakt gebak met een heerlijke kop koffie.

125 Jaar Schutterij St. Joseph / Aflevering 4: De Geweerdragers

Misschien haalt ooit het zestal

het Oud-Limburgs naar Waubach

Tijdens het weekeinde van 13-14-15 september 2013 viert schutterij St. Joseph Waubach haar 125-jarig jubileum. In het kader hiervan wordt de hele maand augustus een specifiek onderdeel van deze sierlijke vereniging uitgelicht. Deze week: de geweerdragers!

De Waubachse geweerdragers anno 2011 met v.l.n.r. Danny Zwolen, Jo Donners, Sjaak Roubroeks, Chris Matte, Jos Loo, Frank Maassen, Roy Beckers, Nico Thomas, Jos Scholtz en Frank Pelzer.

De Waubachse geweerdragers anno 2011 met v.l.n.r. Danny Zwolen, Jo Donners, Sjaak Roubroeks, Chris Matte, Jos Loo, Frank Maassen, Roy Beckers, Nico Thomas, Jos Scholtz en Frank Pelzer.

Achter de officieren marcheren de geweerdragers (ook wel soldaten genoemd). In rotten van vier (oude exercitie), het geweer aan de rechterschouder, vastgehouden door een gebogen arm met de hand aan de riem. In wezen loopt hier het kernkorps van de schutterij.

Dit zijn de mannen, die als broeders met elkaar vorm en inhoud geven aan het schuttersgebeuren, want ongeacht rang of stand, één ding staat als een paal boven water: schutters zijn gelijk. Wanneer de schutterij in formatie opmarcheert, loopt voor het peloton van geweerdragers een rechter guide, terwijl achteraan een linker guide volgt. Zij hebben de rang van sergeant en het is hun taak om ervoor te zorgen dat de schutten mooi in een rechte lijn staan wanneer zij zich richten.

Sprekend over de geweerdragers komen we meteen uit bij een ander kernteam van schutterijen: ’t zestal. Een van de belangrijkste onderdelen in het schuttersgebeuren is namelijk het schieten op boelen. Op een paal van ongeveer twaalf meter hoog is een rek gemonteerd waar zich vijf latten op bevinden. Aan elke zijde van een lat bevinden zich van boven naar onder 18 bolletjes van maximaal 1.5 cm bij 1.5 cm op stokjes van 0.7 cm bij 0.7 cm. Het zestal is er tijdens de diverse schietwedstrijden verantwoordelijk voor dat deze boelen met de circa 15 kg zware buks af worden geschoten.

Bij sommige wedstrijden is er geen man over boord als een boel gemist wordt, tijdens ’t meest prestigieuze toernooi (het Oud Limburgs Schuttersfeest), met deelname van doorgaans 150 schutterijen, is dit anders. Een enkele misser betekent hier het einde van de wedstrijd. Tijdens dit toernooi worden de eerste dag circa vier of vijf rondes van 18 boelen geschoten, waarna er meestal nog zo een dertig schutterijen overblijven.

123 jaar lang lukte het het Waubachs zestal niet om dit te bewerkstelligen, maar zowel in 2012 en 2013 was dit anders. Beide keren miste geen enkele schutter in de eerste rondes en werden respectievelijk 15de en 18de plaatsen opgeëist. Wellicht dat ooit nog een eerste plek wordt behaald, zodat na 1990 (Schaesberg) het Oud Limburgs Schuttersfeest nog eens in de Gemeente Landgraaf zal plaatsvinden.

Volgende week: Voorbeschouwing jubileumweekeinde