125 Jaar Schutterij St. Joseph / Aflevering 4: De Geweerdragers

Misschien haalt ooit het zestal

het Oud-Limburgs naar Waubach

Tijdens het weekeinde van 13-14-15 september 2013 viert schutterij St. Joseph Waubach haar 125-jarig jubileum. In het kader hiervan wordt de hele maand augustus een specifiek onderdeel van deze sierlijke vereniging uitgelicht. Deze week: de geweerdragers!

De Waubachse geweerdragers anno 2011 met v.l.n.r. Danny Zwolen, Jo Donners, Sjaak Roubroeks, Chris Matte, Jos Loo, Frank Maassen, Roy Beckers, Nico Thomas, Jos Scholtz en Frank Pelzer.

De Waubachse geweerdragers anno 2011 met v.l.n.r. Danny Zwolen, Jo Donners, Sjaak Roubroeks, Chris Matte, Jos Loo, Frank Maassen, Roy Beckers, Nico Thomas, Jos Scholtz en Frank Pelzer.

Achter de officieren marcheren de geweerdragers (ook wel soldaten genoemd). In rotten van vier (oude exercitie), het geweer aan de rechterschouder, vastgehouden door een gebogen arm met de hand aan de riem. In wezen loopt hier het kernkorps van de schutterij.

Dit zijn de mannen, die als broeders met elkaar vorm en inhoud geven aan het schuttersgebeuren, want ongeacht rang of stand, één ding staat als een paal boven water: schutters zijn gelijk. Wanneer de schutterij in formatie opmarcheert, loopt voor het peloton van geweerdragers een rechter guide, terwijl achteraan een linker guide volgt. Zij hebben de rang van sergeant en het is hun taak om ervoor te zorgen dat de schutten mooi in een rechte lijn staan wanneer zij zich richten.

Sprekend over de geweerdragers komen we meteen uit bij een ander kernteam van schutterijen: ’t zestal. Een van de belangrijkste onderdelen in het schuttersgebeuren is namelijk het schieten op boelen. Op een paal van ongeveer twaalf meter hoog is een rek gemonteerd waar zich vijf latten op bevinden. Aan elke zijde van een lat bevinden zich van boven naar onder 18 bolletjes van maximaal 1.5 cm bij 1.5 cm op stokjes van 0.7 cm bij 0.7 cm. Het zestal is er tijdens de diverse schietwedstrijden verantwoordelijk voor dat deze boelen met de circa 15 kg zware buks af worden geschoten.

Bij sommige wedstrijden is er geen man over boord als een boel gemist wordt, tijdens ’t meest prestigieuze toernooi (het Oud Limburgs Schuttersfeest), met deelname van doorgaans 150 schutterijen, is dit anders. Een enkele misser betekent hier het einde van de wedstrijd. Tijdens dit toernooi worden de eerste dag circa vier of vijf rondes van 18 boelen geschoten, waarna er meestal nog zo een dertig schutterijen overblijven.

123 jaar lang lukte het het Waubachs zestal niet om dit te bewerkstelligen, maar zowel in 2012 en 2013 was dit anders. Beide keren miste geen enkele schutter in de eerste rondes en werden respectievelijk 15de en 18de plaatsen opgeëist. Wellicht dat ooit nog een eerste plek wordt behaald, zodat na 1990 (Schaesberg) het Oud Limburgs Schuttersfeest nog eens in de Gemeente Landgraaf zal plaatsvinden.

Volgende week: Voorbeschouwing jubileumweekeinde

Plaats een reactie