Tweede leven voor Openluchttheater Rimburg

Het openluchttheater zoals het er in de jaren dertig van de vorige eeuw uitzag.

Het openluchttheater zoals het er in de jaren dertig van de vorige eeuw uitzag.

Midden in het bos van Rimburg lag in de jaren dertig van de vorige eeuw een openluchttheater. Het plaatselijke reliëf en de begroeiing vormden mede het decor van de voorstellingen, dat het podium aan de zuidzijde van de Hoolgrub kende; de toeschouwers stonden of zaten in het talud aan de noordzijde van de weg op houten banken. Het geheel vormde een inspi­rerende omgeving voor diverse theatervoorstellin­gen. Na de Tweede Wereldoorlog is het openluchttheater langzaam maar zeker teloor gegaan en inmiddels is van het voormalige openluchttheater vrijwel niets meer zichtbaar.

Het idee is ontstaan om de historie weer gedeeltelijk te laten herleven. Daarom nodigt de gemeente Landgraaf en de stichting IKL inwoners van Landgraaf van harte uit om deel te nemen aan de tweede bijeenkomst van de werkgroep ‘Openluchttheater in Rimburg’. Doel van deze bijeenkomst is om te bepalen, hoe op een creatieve wijze de geschiedenis van de locatie van het voormalige theater leefbaar kan worden gemaakt.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 30 oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Heeft u al ideeën hoe de geschiedenis weer tot leven gebracht kan worden? Neem dan bijvoorbeeld een tekening of referentiefoto mee naar de bijeenkomst.

Harry Schillings schrijft in zijn geschiedenis van de openluchttheaters in Limburg: In het openluchttheater te Rimburg, dat in juni 1932 door het Zuid-Limburgs Toneel werd geopend met een opvoering van ‘De Bokkenrijders’, werden door de plaatselijke bevolking voorstellingen gegeven van ‘De heks van de Brunssumerheide’ en ‘Reginald van Valkenburg’, beiden van J. van de Burgt, alsmede ‘Genoveva van Brabant’ van Huib Ubaghs. In het heilig jaar 1933 werden in dit openluchttheater elf voorstellingen gegeven van ‘De koningspassie’, eveneens door de plaatselijke bevolking. De hoofdrollen werden gespeeld door spelers van het ZLT: Jezus (Theo Kusters), Pilatus (Jef Schillings), Judas (Hub Steijns), Maria (Jo Smits), Maria Magdalena (Alie Vromans), Petrus (F. Smeets) en Johanes (W. Habets).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: