SP wil weten wanneer fusie woningstichtingen in de raad komt

Raadslid Ben Rewinkel van de SP wil van het college van B&W weten wanneer de voorgenomen fusie van de woningstichtingen Land van Rode, Ubach over Worms en Hestia, die ingaat op 1 januari aanstaande,  ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad van Landgraaf. De raden van commissarissen hebben hun goedkeuring hebben gegeven aan een fusie van deze drie organisaties per 1 januari 2013, maar volgens Rewinkel moeten de betrokken gemeenten en de huurdersorganisatie ook instemmen.

Rewinkel herinnert er aan dat de gemeenteraad van Landgraaf op 10 november 2011 unaniem een motie van de SP heeft aangenomen over grootverdieners. ‘De gemeente Landgraaf doet op diverse manieren zaken met de woningencorporaties Hestia en Ubach over Worms. Denk hierbij aan de leningen die nog uitstaan voor een bedrag van om en nabij een miljoen euro maar ook overeenkomsten zoals bij het centrumplan Schaesberg. Eén van de bestuurders van de nieuwe corporatie verdient nu al bij Hestia een bedrag van ca. 275.000 euro. Hiermee is hij per verhuurde woning zowat de best-verdienende bestuurder van een woningcorporatie in Nederland. Ook wordt niet alleen de Balkenendenorm maar ook de norm van de eigen koepel van Aedes met voeten getreden. Zie voor bedragen en aantallen http://www.woonbond.nl/pages/nieuws/downloads/topsalarissen2010.pdf ‘ betoogt Rewinkel in zijn schriftelijke vragen aan B&W.

Rewinkel heeft begerepen dat naast deze ene directeur/bestuurder er in de nieuwe organisatie nog drie directeuren/bestuurders benoemd worden, en vraagt aan B&W of zij het het acceptabel vinden dat een substantieel deel van de huur die onze inwoners opbrengen enkel voor het salaris van bestuurders is.

Rewinkel heeft ook vernomen dat er mogelijk ontslagen bij personeel volgen. Dit bij corporaties die financieel gezond zijn. Hiju vraagt: ‘Is het college bereid de fusiepartners op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te wijzen, zeker daar waar zij kennelijk niet bereid zijn in de bestuurlijke top te snijden? Zo ja, op welke wijze gaat het college dit doen en zo nee, waarom niet?’ Rewinkel impliceert dat een en ander volgens hem geregeld moet zijn alvorens de gemeenteraad instemt met de fusie.

De fusie zal leiden tot een (bijna) monopolitiepositie voor de nieuwe organisatie. Rewinkel vraagt, tot slot, wat dat zal betekenen voor het  woning- en herstructureringsprogramma van de gemeente Landgraaf.

Plaats een reactie